U prvom postu na ovu temu sam pisala o počecima dobivanja cabin crew posla za Emirates. Ali, s obzirom na količinu informacija koja se oko ove teme vrti nastavit ćemo u istom tonu. Nebrojeno puta odgovarala sam na sva ova pitanja kome god je trebalo. Zašto onda ne bi još jednom negdje na internetu postojao izvor tih istih informacija. 🙂 Za onaj trenutak kada se svijet vrati u normalu i kada avioni počnu letjeti kao prije. Prijave za Emirates cabin crew nalaze se na ovoj stranici.

Emirates smještaj za cabin crew

Pa da nastavim… Smještaj sam dobila u Al Qusais, Obaidula building, s cimericom iz Slovačke. Kvart se nalazi iza aerodroma, u blizini granice s drugim Emiratom. Daleko je to od onih fotki Dubaija koje vidite na internetu. Ali je zato stan bio ogroman – dvije sobe i dvije kupaonice, kuhinja i veliki dnevni boravak. Moja soba imala je kupaonicu unutar sobe. Paket posteljine, ručnika, kutija suđa i posuđa, paket hrane za prvih dan ili dva dočekali su nas u našim sobama. Svaka zgrada ima i bazen i teretanu.

dubai mapa grada
Mapa Dubaija – pronađi moj kvart 🙂

Prvi dan dolaska odmah smo se uputile vidjeti Dubai mall i Burj Khalifu! I od tog trenutka svaki sljedeći put kad bih ju vidjela osjećala sam onaj wow moment!

Emirates training college

24h nakon što smo se smjestile započeo je period training collega. Skoro dva mjeseca je trajao i bio je podijeljen na teoriju i praksu. Učili smo o vrstama aviona na kojima ćemo raditi. Svim mogućim procedurama. Sigurnosti i medicinskim slučajevima. Polagali prvu pomoć. Učili o usluzi putnika. Pisali testove, praksu odrađivali u simulatorima aviona. Više i detaljnije o training collegu možete pročitati upravo ovdje, ovdje, ali i ovdje. 🙂

emirates college
Nacionalnosti sa slike (osim Hrvatske) – Slovenija, Italija, Rumunjska, Australija, UK, Argentina, Indija, Tunis, Egipat, Portugal, Španjolska

Nismo spavali, živjeli smo na kavi, Red bullu i alkoholu vikendima. Živjeli smo praktički svi zajedno. Odlično smo se kao grupa slagali i sve smo radili skupa. Neobično i teško za opisati ako tako nešto nisi doživio i sam. Imala sam zbilja sreće biti okružena tim ljudima. Neobično je bilo, i totalno eye opening, upoznati i dijeliti sve s toliko različitih pojedinaca. Različitih kultura, jezika, religije, backgrounda…

emirates cabin crew
Emirates training college – Safety and emergency procedures – odrađivanje prakse u simulatorima.

Vikendi u Dubaiju

Vikend u Dubaiju započinje u petak, a radni tjedan počinje u nedjelju. Preko tjedna smo učili, radili, bili na collegu. Ali zato preko vikenda… Kupali smo se u hotelskim bazenima… Tada ove plaže koje danas vidite na internetu nisu postojale odnosno nisu imale nikakav sadržaj. …partijali po svim mogućim klubovima. Alkohol nabavljali od Rusa švercera ili naših cimera koji su već letjeli jer tada još nismo smjeli sami kupovati svoj alkohol. Istraživali smo grad… Taj period bio je najnaporniji, ali i najzabavniji dio mog Dubai života.

emirates cabin crew
Zadnji dan training collega – jer slike iz izlazaka nisu za javnost :p

Tip za turiste

Ako se nađete u Dubaiju, Emiratesov training college možete vidjeti na ovoj adresi, a prepoznat ćete ga prema zgradi u obliku aviona. Velika zgrada na kojoj su slika i logo Emiratesa, a koju vidite kada sletite na Terminal 3 je sjedište kompanije. Tamo su uredi, brifing sobe, od tamo Emirates crew odlazi i dolazi s letova. Busevima podzemnim tunelima ispod piste od/do aviona. Tamo se također nalazi i Emirates official store ako skupljate takve suvenire s putovanja. Dio zgrade je otvoren za sve, a spojen je s metro stanicom. Popijte kavu u Costa coffee i s terase gledajte avione.

emirates
Pogled na Terminal 3 iz Emirates HQ – terasa Costa Coffee

Emirates plaća

Unutar prva dva tjedna treninga, predstavnici banaka će doći, ponuditi što imaju i otvorit ćete si račun u jednoj od njih. Emirates na samom početku daje određeni iznos kao plaću za ta prva dva mjeseca prije nego počneš letjeti i zarađivati ‘za ozbiljno’. Tada je to bilo oko 500€ na mjesec. Plaća se sastoji od osnovice tj. fiksnog dijela i od sati letenja. Mjesečni iznos na računu ovisi o tome koliko si sati taj mjesec imao na rosteru (rasporedu letenja). U početku to iznosi oko 2000 eura, barem je tada bilo toliko.

emirates cabin crew
Drugi ‘uvodni’ let u uniformi s kolegom iz grupe 🙂

Početak letačke karijere

Nakon položenih svih ispita odrađuješ dva uvodna leta na kojima zapravo ne radiš puno. Više promatraš, učiš i pomogneš gdje treba. Sjediš u kokpitu, obilaziš avion s vanjske strane u pratnji kapetana. Nakon ta prva dva leta počinješ raditi kao i svi ostali. Ugovor se potpisuje na 3 godine, a nakon toga se po defaultu produžuje na po još 3 godine. Do prije godinu dana ovo je bio jedan od najsigurnijih poslova/kompanija. Nisi mogao dobiti otkaz osim ako stvarno nisi napravio sr**e. To može biti konzumacije alkohola i/ili droge na letu u uniformi. Ako si počinio krađu, završio u zatvoru zbog nečega i slično. A onda je došla korona…no to je neka sasvim druga priča.

O temi Emirates cabin crew bih mogla napisati još nekoliko postova zato komentirajte ako želite još. Pitajte što vas zanima dolje u komentarima. Rado ću podijeliti još info na koje sam možda sada zaboravila. 😉

Tea

You could also be interested in:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *