Posljednjih godinu i nešto sitno živim na dvije adrese, moglo bi se reći, ali Bern, glavni grad Švicarske, uskoro postaje moj novi dom. Zato je vrijeme da napišem nešto i o njemu!

Glavni grad Švicarske
Pogled na Bern s obale rijeke Aare

Neke osnove se moraju znati zato…

Glavnim gradom Švicarske, kao upravno i političko središte, Bern je postao 1848.g. Službeni jezik u kantonu Bern je njemački, iako se koriste i retroromanski i francuski. Valuta je švicarski franak (1 chf = 0,94 eur = 7,1 hrk)

Stari dio grada Berna s tri strane je okružen najdužom rijekom Švicarske, rijekom Aare i nalazi se na brežuljku iznad rijeke.

Berthold V., vojvoda Zähringena, je osnovao grad na rijeci Aare 1191. godine nazvavši ga Bern po njemačkoj riječi za medvjeda, Bär, kojeg je navodno tu ulovio. Stoga je medvjed zaštitni znak, životinja, ovog grada. Fridrik II., car Svetog Rimskog Carstva, mu je dodijelio titulu slobodnog carskog grada 1218. godine kada je Berthold V. preminuo bez nasljednika.

Glavni grad Švicarske
Pogled s Munsterplatza

O samoj povijesti Berna može se napisati još puno toga, ali mislim da je za početak ovo dovoljno, da nekim ‘ljubiteljima’ povijesti mozak ne pregori prebrzo. 🙂

10 fun facts o Bernu

Ono što mene uvijek najviše veseli i zainteresira pročitati o nekom gradu su njegove fun facts! Zabavne, zanimljive, lako pamtljive činjenice, a glavni grad Švicarske ima ih na pretek! Ima ih i sama Švicarska, kao država, o čemu sam također pisala.

Glavni grad Švicarske
Pogled na brdo Gurten

1. Jedan od kvartova Berna zove se Kruh i sir, a legenda kaže da od tamo potiče i poznati švicarski križ. 

2. Ukleta kuća nalazi se na adresi 54 Junkerngasse ako netko želi posjetiti… Svjedoci kažu da dođete između ponoći i 1 ujutro kako bi se uvjerili!

3. Rudolf Lindt je navodno sasvim slučajno otkrio metodu izrade čokolade u kakvoj danas uživamo jednostavno zato što je zaboravio ugasiti miješalicu (mikser).

4. U kantonu Bern postoji najveći broj malih pivovara (micro breweries) u cijeloj Švicarskoj.

5. Bern zovu najopuštenijim gradom na svijetu zbog prosječne brzine kojom njegovi građani hodaju.

6. Einstein je razvio i objavio svoju Teoriju relativnosti dok je živio u Bernu.

7. Medvjed je simbol Berna i možete ga vidjeti na zastavi grada, u obliku mnogih skulptura, ali i žive životinje u parku medvjeda uz rijeku Aare.

8. U bernskom Vrtu ruža (nekadašnjem groblju) ljeti možete uživati u preko 250 vrsti biljaka.

9. Cijeli stari dio grada je pod UNESCO zaštitom od 1983.godine.

10. Ulični znakovi u donjem dijelu grada podijeljeni su u 5 boja – sistem koji su izmislili Napoleonovi vojnici kako bi se nakon noći pijančevanja znali vratiti svojim kućama (ovo ću morati sama ići istražiti) 🙂

To ja zovem zabavnim učenjem! 🙂

Glavni grad Švicarske
Pogled na Bern iz Rosegardena

Tea

You could also be interested in:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *