Prije nego što vam opišem kako smo isplanirali i išli na daleko putovanje avionom sa psom želim vam ukratko ispričati kako je #lelaavanturistica uopće ušla u naš život…

#LELAAVANTURISTICA

Prvi dan proljeća, prvi dan lockdown-karantene 2020.godine i dan prije potresa u Zagrebu. Mislim da vam to dovoljno govori. 🙂

#lelaavanturistica
Lela

Razmišljala sam o psu od kad sam se vratila u Hrvatsku prije 5 godina. I uvijek bih odustala. Zašto? Puno sam putovala, što privatno što službeno. Odlazila sam od doma u 6 ujutro i vraćala se u 6 popodne. Čak i u uredima gdje sam mogla dovesti psa kako bih dovela tek malo neistrenirano štene? Tko bi brinuo o psu? Čuvao, hranio, vodio u šetnju? Tko bi ga dresirao?

Od ozbiljnog razmišljanja da je “sada pravo vrijeme za psa” do dolaska malene čupave četveronožne loptice doma prošlo je svega 2 sata. I tu naša avantura počinje! A uz sve što se događalo, vrijeme s njom bila mi je prava psihoterapija. I apsolutno mi ništa nije teško napraviti s njom, za nju i zbog nje.

Odabrala sam malenog psa upravo zato da bismo ju mogli voditi svugdje sa sobom. A kada smo se napokon odlučili otputovati, gledali smo koja je od otvorenih zemalja za putovanje i dog-friendly destinacija. Primjerice – Maldivi nisu, Meksiko je!

Tako je pala odluka na Meksiko! Ovdje možete pročitati i kako smo isplanirali cijelo putovanje te savjete za individualnu organizaciju. 😉

DALEKO PUTOVANJE AVIONOM SA PSOM

Daleko putovanje avionom sa psom iziskuje dobro planiranje i istraživanje. Krenula sam od avio kompanija koje dozvoljavaju malog psa u kabini na dugim letovima. Zatim sam istraživala dog-friendly hotele u Tulumu. Sljedeće što sam morala saznati bilo je kakva je dokumentacija potrebna da bi pas ušao u Meksiko. Što sve moram ponijeti s njom na put? Postoji li doggy daycare gdje ćemo ju moći ostaviti na nekoliko sati kada ćemo ići razgledavati mjesta na kojima psi nisu dozvoljeni? Što je s plažama i restoranima?

dog friendly airline

Pa krenimo redom…

AVIONSKA KARTA

Odabrali smo letove s Lufhtansom i Aeromexicom. Na linkovima su informacije o putovanju s ljubimcem. Obje kompanije dozvoljavaju male pse do 8kg (zajedno s torbom u kojoj putuje) u kabini. U principu puno kompanija dozvoljava male pse u kabini. Informacije o putovanju avionom sa psom (malim i velikim), svaka kompanija ima na svojim službenim stranicama. Dok većina kompanija dozvoljava po 2 životinje na letu, Aeromexico dopušta čak 6!

Proces kupovine karte

Prvo napravite rezervaciju za svoju kartu. Zatim nazovete službu za korisnike ili njihov ured i provjerite ima li već rezerviranih životinja na tom istu letu ili letovima za koje ste napravili svoju rezervaciju. Kompanije većinom ne dozvoljavaju i mačku i psa na letu. Najčešće pravilo je ili 2 maksimalno psa ili 2 mačke na letu. Kad vam potvrde da ima mjesta za vašeg ljubimca, napravite rezervaciju za njega i platite svoju kartu. Većinom to sve možete odmah telefonski.

Neke kompanije dozvoljavaju plaćanje za ljubimca odmah, neke zahtijevaju da se to napravi na aerodromu na dan leta. Neke kompanije odmah naplate oba smjera, neke traže plaćanje po smjeru. Tako smo mi u Zurichu na aerodromu s Lufthansom platili za Lelu samo smjer do Meksika, a na povratku smo na check inu u Meksiku platili povratni smjer. Cijena ovisi o destinaciji. Rečeno nam je bilo da je cijena za naše putovanje 115€ po smjeru, no u Meksiku, na povratku su nam naplatili 160€! Nije bilo vremena za natezanja, objašnjavanja i raspravljanja nažalost. ?

Let i povratnu kartu s Aeromexico za Lelu smo platili unaprijed telefonski i cijena je bila 117$.

Ista je praksa i s Croatia airlines (možete platiti telefonski, ali i na dan puta na posebnom šalteru na aerodromu), a cijena za psa po smjeru unutar Europe iznosi cca 50€.

TORBA ZA PUTOVANJE

Torbu odnosno ruksak nismo planirali kupiti, ali kad sam vidjela OVAJ nisam uopće razmišljala – morali smo ga nabaviti prije puta! I nije mi žao, odličan je! Sklopiv je pa kad smo doma držim ga rastvorenog na podu i Lela se često uvuče u njega i spava. Ima džepiće sa strane za bocu s vodom, hranu, keksiće, maramice, sklopive zdjelice…štogod! Unutrašnja podloga za toplo i hladno vrijeme može se skinuti i oprati. Također ima i kratki sigurnosni lanac koji se zakopča kao lajna za ogrlicu da ne može iskočiti van kad joj otvorimo ‘prozorčić’. Torba je idealna za putovanje avionom sa psom ili macom! Dimenzije su joj 34*27*44 cm.

Na security checku pas izlazi iz torbe, ostaje vama u rukama, a torba prolazi kroz scan.

daleko putovanje avionom sa psom

U avionu pas mora biti u torbi cijelo vrijeme a torba na podu ispod sjedala ispred vas. Mi smo imali sreće pa su nas smjestili uvijek s jednim ili dva mjesta slobodna između nas dvoje kako bismo imali komfor s Lelom. Neke kompanije dozvoljavaju da za vrijeme leta (nakon polijetanja i sve do slijetanja) pas bude na sjedalu do vas, ali Lufthansa nije dala. Croatia airlines primjerice dozvoli. Barem su takva naša iskustva sad već nakon sveukupno desetak letova s Lelom.

DOKUMENTACIJA ZA PUTOVANJE AVIONOM SA PSOM U MEKSIKO

Pretpostavljam da svaka država van Europe ima svoja pravila za ulazak s ljubimcem pa tako i Meksiko ima svoja.

Na ulasku u zemlju, nakon imigracije, nalazi se šalter SAGARPA-SENASICA (Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna služba za zdravlje, sigurnost hrane i kvalitetu hrane) gdje se obavlja cijela procedura i gdje smo dobili neku vrstu potvrde koju smo morali čuvati do kraja putovanja i pokazati na check inu prilikom izlaska iz zemlje. Pri povratku doma također je dobro provjeriti treba li vam kakav dokument.

daleko putovanje avionom sa psom
#lelaavanturistica u Valladolidu

Pravila za ulazak u Meksiko:

  • Svaka osoba može sa sobom uvesti maksimalno 2 ljubimca.
  • Osim EU putovnice (odnosno knjižice cjepiva) potrebna je i dodatna potvrda od veterinara da je pas zdrav za putovanje.
  • Pas mora biti cijepljen protiv bjesnoće i tretiran protiv parazita u posljednjih 6 mjeseci.
  • Sva cjepiva moraju imati datume i službeni potpis veterinara, te po mogućnosti ostale informacije biti napisane na engleskom jeziku.
  • Na linku iznad piše i da ne smijete unositi velike količine hrane za psa, ali mi smo ponijeli hranu za tih 8 dana i nitko nas nije provjeravao.

Naš veterinar je zaboravio upisati datum vanjskog tretmana protiv parazita pa smo na licu mjesta od veterinara dobili ampulu koju je utrljala Leli u kožu vrata i naplatila ju 40$.

Dodatna potvrda veterinara mora u principu sadržavati sve informacije koje se već nalaze u knjižici cjepiva uz dodatnu rečenicu da je pas zdrav i sposoban za putovanje. Potvrda ne smije biti starija od 15 dana na dan ulaska u Meksiko. Negdje piše i 5 dana pa sam se za svaki slučaj oslonila na tu info.

Ono što je bilo zbunjujuće je činjenica da su sve info na internetu pisane za Amerikance. Nema informacija o putovanju iz Europe ili drugih dijelova svijeta. Zato sam, ne budi lijena, nazvala konzularni ured Meksika u Zagrebu (broj telefona počasnog konzula) i dobila odgovore na pitanja. Jako su bili ljubazni!

ŠTO PONIJETI NA PUT

Na putu do Meksika nismo joj htjeli dati ništa za smirenje i tu smo pogriješili. Trebali smo. Ali zato smo na povratku sa sobom imali dva keksića za opuštanje (kad smo se vratili doma odlučili smo kupiti poslastice na bazi konoplje za smirenje na kraćim letovima) i tableticu kojoj smo joj dali za spavanje prije leta od 10-11 sati – Calmivet.

U avion sam nosila gumene, sklopive zdjelice za hranu i vodu. Jednu igračku. Narezanu jabuku, keksiće i maaalo hrane. Ponijeli smo i pelene jer nismo znali hoće li piškiti unutar torbe, ali nije apsolutno ništa obavila dok nismo izišli iz aviona nakon 11 sati. Sa sobom sam imala papirnate ručnike, mokre maramice, vrećice za kakicu i plastične rukavice za ruke te par malih, dodatnih, plastičnih vrećica – u slučaju da obavi nuždu na aerodromu da mogu sve u miru pokupiti i počistiti iza nje. Što se na kraju i dogodilo. 🙂

U koferu smo nosili hranu za svih 8-9 dana, njen mali ručnik i lotpicu.

putovanje sa psom
#lelaavanturistica na plaži

DOG-FRIENDLY SMJEŠTAJ

Ako ste već došli do ovog koraka onda ne morate brinuti jer ćete vrlo vjerojatno jednostavno naći smještaj kojim ćete biti zadovoljni i koji će biti dog-friendly.

daleko putovanje avionom sa psom

Pretraživanje na Bookingu je vrlo jednostavno. U filterima pretraživanja morate označiti da tražite smještaj koji dozvoljava pse i izbacit će vam sve raspoložive opcije.

Neki hoteli neće dodatno naplatiti za psa, ali većina vjerojatno hoće. Pretpostavljam da iznos nekada ovisi i o veličini psa. Mimosa hotel u Tulumu naplaćivao je 8€ dnevno za psa. Morali smo dati i 50$ depozita u slučaju da nešto uništi, a koji su nam na kraju vratili.

DOG-FRIENDLY PLAŽE I RESTORANI U TULUMU

Prije dolaska guglala sam razno razne blogove, stranice, forume, web stranice restorana i kafića… Napravila sam popis mjesta na koja možemo doći s Lelom što nam je bilo dovoljno za tih 7-8 dana u Tulumu. Ali, ispalo je da smo zapravo mogli bilo gdje s njom!

Ako nije bilo znaka ‘zabranjeno psima’ pitala bih smijemo li ući s njom i u 95% slučajeva su nam rekli – naravno! Možda je do toga što nisu htjeli izgubiti goste i zaradu sad dok je ionako malo i gostiju i zarade zbog korone. Ali i bez obzira na to, dovoljno je mjesta u Tulumu u kojima možete uživati s četveronožnim članom obitelji.

daleko putovanje avionom sa psom

Neka od tih mjesta su:

DOGGY DAYCARE / PET HOTEL TULUM

S obzirom da pas ne smije na određene atrakcije, osim ako nije Emotional Support Animal (ESA), morali smo smisliti što ćemo s Lelom kada idemo razgledavati Chichen Itzu, ruševine u Tulumu i cenote. To je jedna od negativnih strana kada idete na putovanje sa psom.

Naravno, opcije sam istraživala prije putovanja i bilo ih je nekoliko, no kada smo došli u Tulum ipak smo se sigurnije osjećali s odlukom da ju ostavimo u hotelu za pse na dnevnom čuvanju.

Jedan dan smo otišli vidjeti kako izgleda i raspitati se o svemu, a onda smo ju dva dana ostavili na čuvanju od 9-16h.

daleko putovanje avionom sa psom

Kaan hotel za pse je jedini u Tulumu, vlasnica je žena koja ima svoja dva psa i živi u istoj kući gdje je i hotel. Veterinar je na raspolaganju nedaleko od hotela. Imaju i frizera za pse, veliko dvorište i bazen! Psi su odvojeni maleni od velikih. Prvi dan sam bila zabrinuta do te mjere da nisam baš ni spavala tu istu noć ? jer je to bio prvi put da ju ostavljamo nekom nepoznatom, ali poslali su mi nekoliko fotki Lele i pisali poruke da je sve u redu. Kasnije smo saznali da je pola dana provela u krilu vlasnice spavajući dok je ona radila za svojim laptopom. #love

U dogovoru s veterinarom nabavili su nam tableticu za spavanje za povratak, a ostavili smo ju i na šišanju.

Dnevno čuvanje za malog psa u Kaan hotelu za pse košta 10$. Kupanje i šišanje 12$. Tabletica za spavanje 2,5$. Najvažnije od svega ljudi su jako dragi i pažljivi, a mi smo bili jako zadovoljni (i ja opuštena kad smo ju ostavili i drugi dan)!

ZAKLJUČAK

Daleko putovanje avionom sa psom ili bilo kakvo putovanje sa psom iziskuje planiranje unaprijed. Traži malo više energije i živaca. Budite spremni na kompromis sa samim sobom u smislu da nisi toliko slobodan raditi i ići kamo želiš i u bilo kojem trenutku pa se moraš pomiriti s tim da neke stvari nećeš moći napraviti ili vidjeti onako kako bi da pas nije s tobom. Sve je onako kako si sam postaviš i odluka je za svakoga individualna.

daleko putovanje avionom sa psom

Nama osobno je bilo puno draže, lakše i jeftinije povesti Lelu s nama nego ju ostaviti u Bernu ili Zagrebu na čuvanju u hotelu 10 dana, a njoj najmanji stres nego da je ostala u hotelu ili kod nekog od prijatelja/rodbine. Dogodit će se putovanja na koja neće moći ići s nama, ali ovo nije bilo to putovanje.

Ovako smo svi troje bili sretni i uživali na odmoru!

Imate li kakva dodatna pitanja ostavite komentar i rado ću vam odgovoriti 🙂

Tea

You could also be interested in:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *