Putovanja u trudnoći su jedna od putničkih tema koja me uvijek jako zanimala. Nedavno sam imala priliku o toj temi opširno popričati i s Like! Putovanja. U članku možete pročitati i savjete stručnjaka, pravila osiguranja i aviokompanija, te sve važne informacije za putnice u drugom stanju.

putovanja u trudnoći

Dok sam letjela za Emirate puno puta sam se susrela s trudnicama u avionu i svaki put bih si pomislila ‘ovako ću i ja jednog dana’… Ti dani su napokon i za mene došli (vrlo brzo i prošli hehe) pa sam odlučila podijeliti naučena znanja i osobno iskustvo. Zašto? Iz razloga što velika većina budućih mama još uvijek misli da putovanja postaju zabranjena u trudnoći i zbog toga ih je strah putovati. Pogotovo na dalje destinacije avionom. Ne ulazim u neke druge strahove koje žene mogu i znaju imati. I naravno, sve što slijedi u nastavku je pod uvjetom da su i mama i beba zdrave, te da je trudnoća uredna i bez ikakvih komplikacija.

Putovanja avionom u trudnoći

Kad smo svima napokon obznanili da čekamo bebu jedno od glavnih pitanja koja su se meni postavila su bila – a kako ćeš sada putovati? Još gora je bila pretpostavka – a joooj sad nećeš moći putovati. ?

Pa ajmo nešto naučiti i o toj temi, na stranu osobna mišljenja. Informacije koje slijede provjerene su na službenim stranicama nekoliko aviokompanija. I sama sam o tome učila i morala znati dok sam radila kao stjuardesa.
(Info preuzete sa stranica Croatia, Emirates, Turkish, Lufhansa, Swiss, FlyDubai, Qatar, Ryanair. Za druge kompanije provjerite na njihovim službenim stranicama. Pravila se mogu razlikovati od kompanije do kompanije.)

Trudnice SMIJU LETJETI AVIONOM, ali naravno pod određenim uvjetima.

putovanja avionom u trudnoći

– Trudnica avionom može putovati do 29.tjedna trudnoće ako trudnoća nije rizična. I mama i beba su zdravi. Nema drugih zdravstvenih zapreka za putovanje.
– Trudnica avionom može putovati i nakon 29.tjedna sve do 36.tjedna trudnoće (odnosno do 4 tjedna prije predviđenog termina poroda) uz liječničku potvrdu. Njome liječnik ginekolog potvrđuje da nosiš jednu bebu (višeplodna trudnoća – drugačiji uvjeti). Također da nije bilo komplikacija u trudnoći, termin poroda, da si zdrava trudnica i da nema drugih zdravstvenih prepreka za putovanje. Svaka aviokompanije na svom webu ima taj formular. Formular isprintaš, odneseš svom liječniku da ispuni i potpiše i obavezno nosiš sa sobom na put!
– Za putovanje nakon 36.tjedna, iz kojeg god razloga ono bilo potrebno, treba provjeriti uvjete aviokompanije.

Dakle, ako ste zdravi i u trudnoći nema komplikacija, slobodno možete letjeti avionom. Prema mojoj doktorici sve je bilo u najboljem redu sa mnom i bebom (bila sam u 23.tjednu u trenutku putovanja).

Samo se treba dobro informirati na pravim mjestima.

Ono što kao trudnica trebaš više pripaziti za vrijeme leta nego možda netko drugi je da piješ puno vode koliko god ti bila muka stalno trčati piškiti. Razmisli i o tome da ili nosiš kompresijske čarape ili svako malo protegneš noge (zato je dobro ono konstantno trčanje na wc). Nakon leta odmori s nogama na povišenom. Dizanje teških kofera ne moram spominjati pa zato ne pakiraj previše u ručnu prtljagu.

Savjeti

U većini slučajeva trudnice mogu putovati skoro pa do termina poroda. AKO nema nikakvih komplikacija u trudnoći! Zato ako voliš i možeš – iskoristi to vrijeme ?

putovanja u trudnoći
  • Najbolje vrijeme za putovanje je drugo tromjesečje. Nakon što prestanu mučnine, a prije nego ti postane teško kretati se/spavati/dugo sjediti i sl. jer tada imaš najviše energije.
  • Bez obzira na to što nemaš nikakvih problema i trudnoća teče po pe-esu svejedno razgovaraj sa svojim ginekologom o planovima za putovanje. Pametno je planirati putovanje nakon dogovorenog pregleda.
  • Uvijek sa sobom na put ponesi cijelu liječničku dokumentaciju od početka trudnoće.
  • Prije putovanja saznaj broj hitne pomoći i gdje je najbliža bolnica od bookiranog smještaja. Za svaki slučaj. Razlozi zbog kojih moraš i trebaš otići u bolnicu – jaki bolovi u trbuhu, kontrakcije, pucanje vodenjaka, krvarenje, znakovi preeklampsije, često i jako povraćanje i proljev, znakovi duboke venske tromboze.
  • Bez obzira na vrstu putovanja pij puno tekućine. Nosi udobnu višeslojnu odjeću. Unaprijed isplaniraj obroke ovisno o tome koliko traje sam put.
  • Sigurnosni pojas veži uvijek, ali namjesti ga nisko ispod trbuha.
  • Ako putuješ internacionalno obavezno uplati putno zdravstveno osiguranje!
putovanja u trudnoći

UŽIVAJ i napravi puno lijepih uspomena ?

Tea

You could also be interested in:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *