Mnogim ljudima željnim putovanja samostalno isplanirati taj put predstavlja noćnu moru, ali to zbilja ne mora tako i biti! Nadam se da će svima koji žele pokušati samostalno isplanirati svoj godišnji odmor naš put u Mexico i savjeti za samostalnu organizaciju putovanja pomoći da se ohrabre i krenu u tu avanturu.

Put u Mexico počeli smo planirati jedno hladno, siječanjsko, nedjeljno jutro kad smo se probudili sanjareći o plaži, suncu i moru! Nakon što smo vidjeli da za ovu državu nikakav test ni karantena pri ulasku nisu potrebni odluka je pala.

Samostalno isplanirati putovanje meni je jedan od dražih zadataka. Zapravo i nije zadatak, više je to guštanje. Istraživati prostranstva interneta, prikupljati informacije, organizirati… Naš put u Mexico!

put u Mexico sa psom
#lelaavanturistica

S obzirom da je i naša pesekica #lelaavanturistica odlučila ići s nama prvo što sam morala saznati je bilo:

 • je li Mexico dog-friendly država,
 • mogu li sa psom u avion (u kabinu) i s kojom avio kompanijom,
 • koliko je sve to jednostavno ili komplicirano,
 • je li sam grad Tulum dog-friendly.

Očekivanja i želje

Prije samog planiranja vrlo je važno znati što želite od putovanja. Želite li aktivan odmor, zabavu, samo izležavanje na bazenu ili plaži ili pak kombinaciju svega navedenog? Odgovor na ovo pitanje će vam uvelike pomoći prilikom planiranja.

Naš plan puta u Mexico je bio odmor! Vrijeme provesti napola odmarajući i izležavajući se na plaži, u isprobavanju lokalne kuhinje i istraživanju Tuluma, a napola razgledavajući i vozikajući se okolo naokolo. Opasno nam je trebao psihički odmor od svega vezanog uz situaciju s Covid-om…

planiranje puta u Mexico

Već sam unaprijed znala, a onda i dodatno istražila mjesta koja smo htjeli posjetiti i vidjeti. Informacije o tome koliko koštaju izleti, koje plaže i restorani su dog-friendly. Zatim koju SIM karticu je najbolje kupiti, gdje ćemo se testirati prije povratka u Europu i slično. Zašto? Upravo zbog postavljanja budžeta.

Što je sadržavao budžet za put u Mexico

Nakon što sam saznala informacije vezane za putovanje sa psom, stavila sam sve moguće troškove ‘na papir’. Uvijek to radim kada imam budžet kojeg se želim držati. Ali i onda kada nemam da bih na kraju mogla vidjeti koliko smo potrošili. To je nešto što svakoga uvijek zanima ako planiraju putovanje na istu destinaciju.

 • avionske karte i vize,
 • prijevoz do aerodroma ako letite iz drugog grada ili susjedne države (ili cijena parkinga osobnog auta),
 • PCR ili brzo antigensko testiranje,
 • smještaj,
 • rent-a-car i cijene goriva,
 • SIM kartica i internet,
 • ulaznice za muzeje, parkove i sl., cijene (grupnih) izleta preko lokalnih agencija,
 • cijena čuvanja psa,
 • prosjek potrošnje za hranu i piće,
 • suveniri i travel pokloni za drage ljude,
 • te razno razne druge aktivnosti (surfanje, skakanje padobranom, zip-line, jahanje konja na plaži, plivanje s morskim psima, you name it).

Također, u budžetu treba ostaviti i mjesta za neke nenadane troškove kao što je nama bila kazna za parkiranje. 😀 Detalje vezane za putovanje sa psom pisat ću u jednoj od budućih objava. 😉

Avionske karte i vize

Preko Skyscanner aplikacije smo tražili letove, a onda smo te iste letove provjeravali na web stranicama kompanija.
Kupovinu karata smo obavili direktno preko kompanije jer je tako najsigurnije u ovim nesigurnim vremenima. Isto tako ćete i najbrže dobiti povrat novca u slučaju otkazivanja letova.

Prvi let koji nam je odgovarao bio je s KLM avio kompanijom. Dva brza i kratka razgovora sa službom za korisnike KLM-a i karte su bile kupljenje. Morala sam ih kupiti telefonski zbog rezervacije karte za Lelu (psa). Karte za Domagoja, mene i Lelu sve zajedno koštale su 1050€ bez prtljage tj. samo s ručnom. Ali, situacija se promijenila. Nizozemska je uvela strože mjere, otkazuju letove i mi odlučujemo tražiti povrat novca za kupljene karte. Jedan telefonski poziv istoj službi za korisnike i novac nam je bio na računu u roku tjedan dana!

Lufthansa flight Fra-Mex

Nove karte smo kupili preko Lufthanse. Let je kretao iz Zuricha preko Frankfurta do Mexico citya. Ove su karte ispale malo skuplje – 1400€. Jedan od razloga je bio što smo odlučili kupiti jednu kartu s prtljagom dok je druga ostala samo s ručnom.

Od Mexico City-a do Tuluma pronašli smo karte s Aeromexico kompanijom koja također prima peseke u avion. Ispalo je naime da je Mexico poprilično dog-friendly mjesto! Povratne karte za nas troje iz Mexico Citya do Cancuna su koštale 350€.

Hrvati ne trebaju vizu za put u Mexico. Osim ako nemate presjedanje u SAD-u za koju nam još uvijek treba viza, čak i za tranzit. Detaljnije informacije o vizama za Hrvate možete pronaći na stranicama Ministarstva.

Naš smještaj u Mexicu

Smještaj volim uzimati i preko Booking.com i Airbnb. Oboje je jednostavno i sigurno za korištenje.
Prvu noć smo morali prespavati u Mexico Cityu jer smo sletjeli oko 19:30h. Let za Cancun nam je išao iduće jutro u 8. Hotel smo našli na Bookingu za 19$, 15min pješke od aerodroma. Soba i dijeljena kupaonica, što inače izbjegavamo, ali za ovih 10-ak sati zbilja nam je bilo svejedno.

U Tulumu smo također odabrali smještaj preko Bookinga iako je i Airbnb imao zanimljive i jeftine ponude. Mimosa Tulum Hotel je u ponudi imao i doručak i bazen, a nije koštao 500€+ na noć. Hotel se nalazi u centru Tuluma. Za 7 noćenja koštao je 410€ i mogli smo ga otkazati do 48sati prije dolaska bez ikakvih penala. Hotel je naravno dog friendly, ali se za psa plaća 8€ po danu.

naš smještaj u Mexicu
Mimosa hotel Tulum

Kod bukiranja smještaja (Booking, Airbnb ili neki treći) važno je provjeriti, između ostalog, uvjete otkazivanja. Ako se u zadnji tren nešto promijeni, zbog čega nećete moći putovati, moći ćete tražiti povrat uplaćenog iznosa.

Savjeti za rent-a-car i internacionalnu vozačku dozvolu

Kad smo iduće jutro sletjeli u Cancun rentali smo auto. Unaprijed rezerviran i plaćen preko Europcara – 7 dana 160€ s osiguranjem. Nije nam se dalo zezati s nalaženjem rent-a-cara na licu mjesta. Htjeli smo doći na gotovo i samo preuzeti auto.

I rentanje auta sam također unaprijed istražila, isplati li se i zašto da/ne.
Imate li dovoljno mjesta u budžetu za auto ja ću u većini slučajeva predložiti da ga iznajmite. Em zbog većeg komfora, uštede vremena i slobode kretanja. Em ne ovisite o javnom prijevozu, drugim ljudima ili grupi i njihovom rasporedu.

Za neke zemlje potrebno je provjeriti treba li vam međunarodna vozačka dozvola. Ako i nije obavezna dobro ju je imati sa sobom za svaki slučaj. Vrlo lako i brzo ju možete izvaditi u HAK-u. Internacionalna vozačka dozvola je prihvaćeni dokument u 186 zemalja svijeta.

Put u Mexico i testiranje na Covid

Kao što sam na početku napisala, Mexico ne traži negativan test niti je obavezna karantena. Ali, Švicarska je u međuvremenu uvela obavezan pcr test ne stariji od 72 sata za ulazak u zemlju. Zato je prilikom planiranja putovanja obavezno provjeravanje službenih stranica zemlje u koju idete. Ali i zemlje iz koje putujete i u koju se kasnije vraćate jer se mjere mijenjaju stalno!

Mi smo testiranje obavili na plaži u Tulumu. Pokretne stanice za testiranje nalaze se po cijelom gradu i ima nekoliko laboratorija koji ih rade. Zato pripazite gdje i kod koga se testirate, te sve dobro pročitajte i pitajte kada dođete na testiranje. Mi smo naše obavili u Mavelsa stanici za testiranje. Test je koštao 100$ po osobi, a rezultate smo dobili mailom nakon 22 sata.

Za kraj…

Vjerujem kako sam ovim tekstom obuhvatila najvažnije vezano za samostalnu organizaciju putovanja. I nadam se da iz našeg primjera možete izvući još ponešto. Ovo je bio naš put u Mexico tj. organizacija istog. A kako vi putujete? Organizirate li sami svoja putovanja ili koristite usluge putničkih agencija? Pišite mi u komentarima ako imate dodatnih pitanja vezanih uz samostalnu organizaciju… 😉 Ono što vam još dodatno može pomoći je i Priručnik za organizaciju putovanja koji su osmislili i objavili Dajana i Kruno iz Perspektiva putovanja! Možete ga downloadati potpuno BESPLATNO!

naš put u Mexico

Tea

You could also be interested in:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *